CIJEPLJENJE PASA I MAČAKA PROTIV BJESNOĆE

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće zakonska je obveza svakog vlasnika ljubimca. Služi za zaštitu samih pasa, ali i ljudi, od ove akutne, smrtonosne bolesti za koju ne postoji lijek.

Uzročnik bolesti je virus iz porodice rabdovirusa, rod Lyssavirus. Većinom se prenosi ugrizom bolesne životinje ili njenom slinom. Mogu oboljeti sve toplokrvne životinje, ali i ljudi. Inkubacijski period kod svih životinjskih vrsta iznosi 2-8 tjedana, a bolest većinom traje 1-7 dana, samo izuzetno dulje i završava smrtno.

U našim krajevima najveća opasnost su lisice , a manje vukovi ili jazavci. Postoje dva oblika bolesti, agresivna i tiha, a u tipičnom obliku životinje pokazuju znakove razdražljivosti, poremetnje svijesti, uzbuđenja i paralize.

Vakcinacijom 70-80% pseće populacije (uz ostale mjere, kao što su kontrola pasa lutalica, brnjice i dr.) u mnogim se zemljama uspješno obuzdava urbani oblik bjesnoće i samim time štite ljudi od ove smrtonosne zaraze.

Mačke pokazuju slične simptome kao i psi, u početku se zavlače, da bi zatim napadale čovjeka i životinje, naročito pse. Nakon 2-4 dana od pojave prvih simptoma očituje se uzetost mišićnih funkcija. Mačke također mogu bolovati od tihe bjesnoće, koja se očituje samo znakovima paralize i pojačanim slinjenjem.

Ovisno o njihovom načinu života, mačke koje slobodno idu u šetnje, mogu biti pod velikim rizikom od zaraze. Sama bolest je i kod ove životinjske vrste neizlječiva i smrtonosna. Prema Pravilniku o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnoće kod životinja svaka necijepljena životinja koja promijeni ponašanje svojstveno svojoj vrsti, a sumnja se na izloženost bjesnoći trebala bi biti eutanazirana.

Zakonska je obaveza cijepljenje protiv bjesnoće jednom godišnje!

Zakonom propisane cijene iznose:

  • cijepljenje pasa protiv bjesnoće: 19,91 €
  • označavanje mikročipom : 11,95 €
  • izdavanje putovnice: 1,33 €

Sve cijene sadrže PDV.

MIKROČIPIRANJE

Označavanje pasa , kao i cijepljenje protiv bjesnoće, je zakonom propisana odredba.

Sam proces nije opasniji i bolniji od samog cijepljenja.

Sustav za trajno obilježavanje životinja sastoji se od transpondera za implantiranje, sterilnog injektora i samoljepljivih naljepnica s barkodom.

Stakleni transponder smješten je u igli injektora. Njegovu vanjsku ovojnicu čini neutralno staklo, biološki kompatibilno s potkožnim tkivom. Unutar transpondera je antenska zavojnica i mikročip koji sadržava programiran kod od 15 brojeva. Prva tri broja su znak države , a preostalih 12 su identifikacijska oznaka, tj. kod ili šifra.Identifikacijski kod povezuje podatke o životinji i vlasniku pohranjene u elektroničkoj bazi podataka Lysacan. Kod je stalan i ne može se mijenjati.

Po aplikaciji čipa, u Putovnicu kućnog ljubimca, popularno zvana knjižica, unosi se samoljepljiva naljepnica s jedinstvenim brojem (kodom) mikročipa, datumom i područjem aplikacije, kao i ostali podaci o vlasniku i životinji.

Psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana rođenja, a svi označeni psi moraju biti upisani u Središnji upisnik pasa.

ZAŠTITA OD EKTOPARAZITA buhe, uši i krpelji

Bolesti koje ovi paraziti mogu izazvati: alergije, dermatitisi, trakavice, piroplazmoza, lajmsku bolest, erlihioza.

Redovitom uporabom kvalitetnih sredstava prema uputstvu proizvođača za sprječavanje infestacije buhama i krpeljima doprinosite zdravlju vašeg ljubimca.

Neke od bolesti koje prenose buhe i krpelji mogu biti opasne po život tako da je preventiva u svakom slučaju sigurnija i efikasnija nego liječenje.

Buhe i uši pasa i mačaka mogu infestirati ljude mada se na njima trajno ne zadržavaju. Krpelji su potencijalni prenosioci vrlo ozbiljnih bolesti na ljude od kojih je kod nas najznačajnija lajmska bolest. Štiteći vašeg ljubimca od vanjskih parazita ujedno čuvate i svoje zdravlje.